MARLEEN VAN SCHIE

Lucht maakt licht

Wat ik belangrijk vind in dit werk is vooral lucht. Daarmee bedoel ik niet: luchtig doen of al het zware wegwuiven. Nee gewoon de waarheid zeggen, laten zien maar wel op een behapbare manier zodat het ook aankomt. Dat is ook wat mij het meest boeit, om in elke situatie, bij elk onderwerp, mensen bij elkaar te krijgen. Lucht brengen in wat op het eerste gezicht vaak als zwaar wordt gezien. Lucht maakt licht.

Mijn naam is Marleen van Schie en ik ben maker, speler en bedenker. Dit doe ik het liefst in verschillende disciplines maar de hoofdmoot is wel theater, ontwerpen en beeld. Ik ben geboren in Dieren in 1969 en ben opgegroeid in Angerlo. In mijn jeugd trokken verhalen, mensen en plaatjes misschien wel mijn grootste aandacht. De fascinatie om een andere wereld neer te zetten, los van de ‘normale’ wereld waarin je je zelf bevindt, is daarin denk ik het overkoepelende. Ik koos in eerste instantie voor de beeldende kant. Ik ben gaan studeren aan de lerarenopleiding Tekenen en Handvaardigheid in Nijmegen en heb daarna mijn 1e graads tekenen gehaald op de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Toen was ik er klaar voor om iets met mijn theaterverlangen te doen. Ik ging werken bij het Land van Ooit. In 6 jaar tijd heb ik daar heel veel plezier gehad, en ontzettend veel geleerd.

Daarna ben ik met mijn docentendiploma aan de slag gegaan. Lesgeven in het vak tekenen op een gymnasium. Het bloed bleef echter kruipen waar het niet gaan kon en na een jaar voor de klas ben ik voor mezelf begonnen als zelfstandig speler en theatermaker. In die hoedanigheid ben ik gaan leren en doen. Ontdekt hoeveel lagen mijn werk heeft en hoe er door de jaren heen steeds meer bijkomen. Wat begon als gewoon lekker spelen en plezier maken bleek ook van nut en diende een doel, binnen bedrijven en organisaties.

In de afgelopen periode heb ik mijn beeldende kant ook weer meer aandacht gegeven. Met het maken van video kan ik mensen en onderwerpen in beeld brengen. Ik kan het ook vastleggen en zo samenstellen en monteren op een manier waarbij ik het idee heb: zo komt het het beste over zo wordt het juiste verhaal verteld met beeld.

Marleen