bedenken, maken, spelen

Mijn naam is Marleen van Schie en ik ben maker, speler en bedenker. Dit doe ik het liefst in verschillende disciplines maar de hoofdmoot is wel theater, ontwerpen en beeld. Ik ben geboren in Dieren in 1969 en ben opgegroeid in Angerlo. In mijn jeugd trokken verhalen, mensen en plaatjes misschien wel mijn grootste aandacht. De fascinatie om een andere wereld neer te zetten, los van de ‘normale’ wereld waarin je je zelf bevindt, is daarin denk ik het overkoepelende. Ik koos in eerste instantie voor de beeldende kant.


lucht maakt licht

Een behapbare manier vinden om alles te laten zien en te zeggen. Dat is wat mij het meest boeit. Om in elke situatie, bij elk onderwerp, de zaak helder te krijgen. Lucht brengen in wat op het eerste gezicht vaak als zwaar wordt gezien. Lucht maakt licht.
meer dan spelen

Daarna ben ik met mijn docentendiploma aan de slag gegaan. Lesgeven in het vak tekenen op een gymnasium. Het bloed bleef echter kruipen waar het niet gaan kon en na een jaar voor de klas ben ik voor mezelf begonnen als zelfstandig speler en theatermaker. In die hoedanigheid ben ik gaan leren en doen. Ontdekt hoeveel lagen mijn werk heeft en hoe er door de jaren heen steeds meer bijkomen. Wat begon als gewoon lekker spelen en plezier maken bleek ook van nut en diende een doel, binnen bedrijven en organisaties.tekenen van theater

Ik ben gaan studeren aan de lerarenopleiding Tekenen en Handvaardigheid in Nijmegen en heb daarna mijn 1e graads tekenen gehaald op de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Toen was ik er klaar voor om iets met mijn theaterverlangen te doen. Ik ging werken bij het Land van Ooit. In 6 jaar tijd heb ik daar heel veel plezier gehad, en ontzettend veel geleerd.
plaatjes en verhalen

Met het maken van video kan ik mensen en onderwerpen in beeld brengen. Ik kan het vastleggen, samenstellen en monteren op mijn manier. Het verhaal vertellen vanuit mijn blik vanuit mijn kijkerd.

Marleenlos in de wei

Samen met Anne-Marie Wolterink heb ik bijna 25 jaar theater gemaakt vanuit een vraag van een bedrijf of organisatie of vanuit onze eigen koker. Door het noodlot kwam er na zo’n lange tijd een einde aan onze samenwerking. We waren een onmogelijke combinatie maar wel eentje waarbij 1 +1 niet 2 maar altijd 3 was.