GOUDEN GREEP

Een paar weken geleden kreeg ik, ik weet nog steeds niet van wie, een aanbieding. Of ja eigenlijk was het geen aanbieding maar meer een uitnodiging met neiging naar dringend verzoek. Het was vreemd, ik was hier al een poosje naar op zoek maar het kwam er maar niet van.

Ik zou zo graag eens een weekje helemaal alleen ergens willen zijn. Een retraite maar dan zonder het woord retraite en zonder van die mannen en vrouwen om je heen waar je niet samen mee wil zijn. Nou ja zoiets. Door van alles en nog wat in mijn leven kon ik me er niet toe zetten. Ik gaf het geen prioriteit en het verlangen sneeuwde weer onder en ik leefde gewoon door.

Maar een paar weken geleden kwam het om mijn pad als een natte vlinder. Een intens programma waarvan de advertentie luidt ‘Na dit programma ben je niet een ander mens maar ken je jezelf zo goed dat je met helderheid en nieuwe energie in het leven staat’ Ik was bloedbenieuwd en besloot mee te doen.
We werken van buiten naar binnen. Je omhulsel, houd je omhulsel schoon, vooral je handen. Laat los, stop allereerst met handen schudden. Vreemde gewaarwording maar goed te doen. Daarna gaat het heel snel de diepte in en dringt het programma diep je leven in. Vluchtwegen en uitstapjes naar andere gezellige maar oppervlakkige oorden worden afgesloten. Je mag sowieso niet meer in de buurt komen van andere mensen, houdt afstand (minstens 1,5 meter…..?) Het vuur wordt je aan de schenen gelegd. De rust die je dacht te vinden, door hier aan mee te doen, blijft totaal uit.
Je komt jezelf tegen als een laag betonnen parkeerpaaltje. Al je diepzwarte triggers en valkuilen worden schaamteloos blootgelegd. Het besef dat waar het daadwerkelijk om gaat komt nu, na 2 weken intense sociale ontslakking langzaam aan de oppervlakte. Eerst dacht je: ‘Heerlijk, even helemaal niks’ je neemt je voor om al die dingen te gaan doen waar je normaal geen tijd voor hebt. Vol goeie moed begint je hoofd te borrelen maar al gauw blijkt dat er niets van terecht komt. Dat je opgeslokt wordt door, door, door ja waardoor eigenlijk?! Nou gewoon, mensen…. in je huis! Want wat blijkt!? Iedereen doet mee! Ook mijn hele gezin! Zij staan nu letterlijk naast me en opeens zie ik ze pas echt. Plotseling sta ik dichter bij hen die me lief zijn en komt naar boven hoe de verhouding daadwerkelijk liggen. Pijnlijk soms maar ook verhelderend vaak.
Petje af voor de makers, ongelofelijk hoe dit programma in elkaar steekt en ook de marketing strategie hierachter. Je denkt dat jij de enige bent die hier behoefte aan had maar iedereen doet mee! Echt iedereen! Het is zelfs zo aangepakt dat over de hele wereld mensen snappen wat jij doormaakt. Iedereen begrijpt mij opeens heel goed en toch ben ik er nog niet. Dat komt door het meest briljante onderdeel van dit format, de gouden greep van het concept: Er is geen einddatum. Het is dus niet even de tanden op elkaar en dan ben ik verlicht maar je zwemt als een vacuüm-zombie in een gel van onwetendheid. Langzaam ontdekkend wie jij bent en waar het nu werkelijk om gaat. Wat een briljant concept dank je wel dat ik hier aan mee mag doen.
Oh ja en het is helemaal gratis!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *